Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Disleksi olan kişilerde, okuma ve yazma yeteneği azalır. Ancak bu, disleksiklerin daha az zeki olduğu anlamına gelmez: sadece sözlü dili yazılı dile çevirmeyi ve bunun tersini yapmayı zor bulurlar. Erkeklerin kızlara göre etkilenme olasılığı daha fazladır. Disleksi genellikle ilkokul çağında teşhis edilir. Özel fonlardan olumlu yönde etkilenebilir. Disleksi hakkında bilmeniz gereken her şeyi buradan okuyun!

Kısa bir bakış

  • Semptomlar: Harfleri bükme, karıştırma veya dışarıda bırakma, yavaş okuma, büyük ve küçük harflerle ilgili zorluklar dahil olmak üzere değişen derecelerde. Okuma ve heceleme bozukluğunun bir sonucu olarak psikolojik sorunlar da mümkündür.
  • Nedenler: muhtemelen genetik
  • Sıklık: İlkokul çocuklarının tahmini yüzde üç ila beşi disleksiktir – erkekler kızlardan yaklaşık üç kat daha fazla. Disleksi tüm sosyal sınıflarda bulunabilir.
  • Teşhis: (pediatri) doktoru ile özel sorular, işitme/görme ve okuma/yazma testleri ile
  • Tedavi: hedeflenen destek önlemleri, okul yardımı (not baskısı) ve anlayış
  • Prognoz: Erken tedavi ile eksiklikler azaltılabilir

Disleksi: Belirtiler

Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve Galileo Galilei’nin ortak bir yanı vardı: Yaratıcılıklarından bahsetmiyorlar – üçünde de okuma-yazım bozukluğu (LRS) veya özel okuma-heceleme bozukluğu olarak da adlandırılan disleksi vardı. Disleksi, diğer alanlarda (yüksek) bir yeteneği dışlamaz. Disleksik durumunda, diğer okul performansı genellikle normal aralıktadır. Araştırmalar, etkilenenlerin beynin okuma ve / veya yazmadan sorumlu alanlarında yalnızca sınırlı bir çalışmaya sahip olduğunu göstermektedir.

Disleksi belirtileri çok çeşitli olabilir. Çoğu insan ikisine de sahip etkilenen okuma bozukluğu ve yazım bozukluğu. Ancak iki bozukluktan sadece birine sahip olan disleksikler de vardır.

Bir okuma bozukluğunun belirtileri: Etkilenenler okumaya başlamak için genellikle çok zamana ihtiyaç duyarlar, genellikle çok yavaş okurlar ve kelimeleri yanlış yeniden üretirler. Genellikle kelimenin bazı kısımlarını atlarlar, çevirirler veya değiştirirler. Az önce okuduklarını tam olarak anlayamamaları için harfleri veya kelimeleri değiştirebilirler.

Yazım Bozukluğu Belirtileri: İnsanlar genellikle kelimeleri duydukları gibi yazarlar. Bu nedenle, genellikle harfleri karıştırırlar (örneğin, b ile p, c ile ). Bazen harfleri tamamen dışarıda bırakırlar (örneğin, “h” olmadan gerçek) veya yanlış sırada eklerler. Ayrıca sözcük hecelemelerini genellikle yanlış ayarlarlar ve büyük ve küçük harflerle ilgili sorunlar yaşarlar.

Diğer belirtiler: Disleksi, etkilenen okul çocukları için bir yüktür. Alışılmadık kelimeleri zahmetli bir şekilde bulmak zorunda olduklarından, sınıf çalışmasında genellikle zaman sıkıntısı çekerler. Genellikle çok fazla hata yapmaları, psikolojik olarak stresden kaynaklıdır. Buna göre (genç) disleksikler genellikle çok az özgüvene sahiptir ve okuldan korkarlar. Sınavlardan önce bu durum panik ataklara ve/veya karın ağrısı gibi fiziksel semptomlara dönüşebilir. Depresyon bile mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir