Balkonunda Yenilebilir Bahçe Yaratma Projesi

Modern kent yaşantısının stresinden uzaklaşmak ve farklı hobiler edinmek isteyenler arasında giderek yaygınlaşan bir aktivite haline gelmiştir balkonda bitki yetiştirmek.

Balkonda Neler Yetiştirilebilir?

Balkonlarda genellikle görmeye alışkın olduğumuz bitkiler süs bitkileridir. Saksılarda renk renk çiçekler. Menekşe, sardunya, kaktüs vs. Bazen de mini boy limon ağacı, portakal ağcı çokça da çiçeksiz yeşil yapraklı kauçuk, peygamber kılıcı gibi bitkilerdir.

Ancak son dönemlerde ” yenilebilir bitkiler, sebze ve meyvelerin ” de ilgi gördüğünü tespit etmekteyiz. Balkonlarda çilekler, taze soğanlar, maydanoz ve nane gibi bitkileri görmeye alıştık.

Balkonda Yenilebilir Bahçe Tam Olarak Neyi Anlatır?

Balkonda yenilebilir bahçe esasında yenilebilir her türlü sebze, meyve, bitki ve baharatı kapsayan bir kavramdır.

Çiçek saksılarında, yani küçük alanlarda yetişebilenler tercih edilmektedir. Örneğin, nane tohumunu büyükçe bir çiçek saksısına ektiğinizde size yıl boyunca yetecek nane elde etme olanağınız doğacaktır.
Bitkilerin büyümesine tanıklık etmek ayrı bir keyif, bunları koparıp yemek ise bambaşka bir mutluluktur.

Adım Adım Balkonda Yenilebilir Bahçe Nasıl Oluşturulur?

Balkonunuzda yenilebilir bahçe oluşturmaya karar verdiyseniz yapılacakları adım adım anlatalım:
– Kısıtlı bir alana sahipsiniz, bahçe değil balkonda çalışacaksınız ve bitkiler saksıda yetişecek.
– Bu nedenle önce alanınıza uygun bitki ve toprak seçimi yapmalısınız. Çok rüzgarlı az güneş alan bir balkonda neler yetişebileceğini uzmanlara danışarak belirlemeniz daha olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
– Saksı, toprak ve tohum seçimini yaptıktan sonra balkonunuzu düzenleyin. Toprağın gerekli gübre ve besinlerle takviye edilmesi gerektiğini unutmayın.
– Hangi saksı hangi konumda olmalı ve yağmur, rüzgar gibi dış etkenlere karşı nasıl korunmalıdır. Tüm bunları en ince ayrıntısına kadar hesap etmelisiniz.
– Hangi bitkinin nasıl bakılacağı konusunda yeterince bilgilenmeniz gerekiyor. Bitkilerin zamanı geldiğinde saksı değişimi yapılmalı, vaktinde ve yeterince sulamaya dikkat edilmelidir.
– Bitkilerin gelişimini rutin olarak takip etmelisiniz. Olağan dışı durumlarda hemen müdahale edip gereken önlemleri almalısınız.
– Balkonda yenilebilir bitkilerinize en fazla zarar verecekler böcekler olacaktır. Buna hazırlıklı olmalı ve gereken önlemleri almalısınız. Bilinen en doğal yöntem saksıların içine bir diş sarımsak gömmektir.
– Düzenli olarak takip ederek bakımını yaptığınız semizotunu, taze soğanı, kekik, nane  ya da çileğinizi yetiştiği vakit keyifle yemenin mutluluğunu yaşayacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir