Mendel Yasaları Nedir?

Kalıtım biliminin öncüsü olarak bilinen ve aynı zamanda rahip olan Gregor Johann Mendel, ismini alan Mendel Yasaları’nın yaratıcısıdır.

Mendel, bitkiler üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda bir türün sahip olduğu özelliklerin ondan sonra gelecek kuşaklara aktarıldığını keşfederek kalıtım bilimini ortaya çıkardı.

Mendel Yasaları sayesinde kalıtım bilimi kabul edilerek, biyoloji biliminin temel dallarından biri haline geldi.

mendel
mendel

Mendel Yasaları Nelerdir?

Gregor Mendel, en iyi ve tutarlı sonucu aldığı bezelyelerin üzerinde deneyler uygulayarak farklı sonuçlar gözlemledi. Bu sonuçlara göre Mendel, iki temel yasa çıkardı. Bunlar:

Ayrılma Yasası:

Her canlıya ait iki farklı gen bulunur ve ebeveynler genlerini tamamen rastlantıya bağlı olarak yavrusunu aktarırlar.

Bunun sonucunda yavru, hem anne hem de babanın genlerini alır ve bu genlerden daha yoğun olan taraf, özelliklerini yavruya en çok geçiren taraf olur.

Bağımsız Ayrışım Yasası:

Diğer adı kalıtım yasası olarak da geçen bağımsız ayrışım yasasına göre, genler birbirlerinden bağımsız olarak yavruya aktarılırlar. Ayrıca bu genlerin özellikleri birbirilerinden farklıdır.

Her ne kadar yasaya göre bağımsız olarak aktarılsa da işin gerçeği birbirinden yakın ama ayrı olan genler, yavrulara aktarılırken birleşirler. Bu yüzden tam olarak birbirlerinden bağımsız oldukları söylenemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir