SVG Nedir, SVG Dosyası Nerelerde Kullanılır?

Ölçülebilir Vektör Grafikleri anlamına gelen SVG, kavramı son yıllarda programcılık alanında sıklıkla duyulan ve kullanılan bir kavram haline gelmiştir. SVG vektör dosya grafikleri XML tabanlıdır. Bu sebeple grafik tasarımcıları tarafından çok fazla rağbet görmektedir. Matematiksel terimleri de temel alıyor olması, tasarımcıların işlerini olduğundan kolay bir hale getirmektedir. SVG dosyası, ölçeklenebilirlik, etkileşim ve performans alanında en verimli yazılımlardan bir tanesi olmaya hak kazanmıştır.

Web tasarım çalışmaları için hız ve kolaylık sağlaması adına W3C tarafından geliştirilmiş bir format çeşididir. Web sitesi hazırlarken oluşabilecek çeşitli olumsuzlukları ortadan kaldırmak için genelde bir SVG dosyası tercih edilir. Günümüzde çok fazla kullanılmaya başlanan SVG dosya formatı, Scalable Vector Graphics kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıyla oluşmuştur.

SVG Dosyası Nerelerde Kullanılır?

SVG dosyası, öncelikle grafik tasarım işi ile uğraşan bireylerin çok sık kullandığı bir formattır. Resim ve grafikler ile ilgili bir yazılım dosyasıdır. Aynı zamanda web sitelerine yüklenecek resim dosyaları için de kullanılmaktadır. Web sayfasına yüklenecek grafik dosyasının boyutunu ayarlamak, düzenlemek ve bozulmasını engellemek için tercih edilen bir sistemdir. Ayrıca oluşumu da son derece pratiktir. SVG yazılımına sahip, herhangi bir program ile kolayca SVG dosyaları oluşturulabilir. Dosyasının oluşumu için genelde CorelDRAW ve Adobe Illustrator programları tercih edilmektedir.

Bir görselin boyut ve renk gibi temel özelliklerinin daha fazla çeşitliliğe erişmesini sağlar. SVG dosyası, bazı photoshop programları ile birlikte de kullanılabilir. XML işaretleme dili, SVG dosyalarında uygulanır. Bundan ötürü XML metin dosyalarında tüm görüntü ve davranışları tanımlı haldedir. SVG formatı Google Chrome, Mozilla, Opera, Safari, Firefox gibi modern arama motorları tarafından desteklenmektedir.

Yazılım işlemlerini kolaylaştırmak için kullanılan SVG formatı sayesinde, dosya boyutlarını küçültebilir, çeşitli renk seçeneklerinden yararlanabilir, şekillendirme yaparken çözünürlük kalitesinin bozulmasını engelleyebilir ve yapılma aşamasında kod desteği sunabiliriz. Tüm bunları en pratik şekilde, tek format üzerinden gerçekleştirmek SVG sayesinde tabi ki mümkün. SVG ile oluşturulan dosyaların yazdırılma ve bastırılma işlemlerinde de herhangi bir kayıp yaşanmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir